Rabu, 20 Julai 2011

:: Ganjaran & Kelebihan Seorg Wanita ::


Di Antara Kelebihan dan Ganjaran Seorang Wanita
1. Dua rakaat solat wanita yang hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.

2.Wanita yang hamil dapat pahala puasa disiang hari dan pahala ibadat dimalam hari.

3. Wanita yang bersalin dapat pahala 70 tahun solat dan puasa serta setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah bagi satu pahala haji.

4. Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin, ia dikira sebagai mati syahid.

5. Wanita yang beri minum susu badannya kepada anaknya akan dapat satu pahala daripada setiap titisan susu yang diberikannya.

6. Wanita yang memberi minum susu badannya kepada anaknya hingga cukup tempoh 2 setengah tahun, maka malaikat dilangit khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

7. Wanita menyusui anaknya yang sedang menangis maka Allah beri pahala satu tahun solat dan puasa.

8. Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

9.Wanita yang tidak cukup tidur pada  malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya. 

10.Apabila dia menghiburkan hati anaknya Allah beri 12 tahun pahala ibadat.

MasyaAllah...Subhanallah...besarnya ganjaran..jadi bagi kita ibu2 yg ada masa terasa 'lemah' dgn tanggujawab sbg ibu,JOM kita tanamkan kelebihan ni dlm hati bahawasanya peluh kita yg menitik itu bukanlah peluh kosong semata malah setiap titisan 'kepenatan' itu merupakan PAHALA... 

p/s : aaaahhh...lega ku rasa setelah baca kelebihan2 ni semua...mood serabut penat dah pulih... semua adalah dgn izin-Nya.... Alhamdulillah...