Rabu, 16 Jun 2010

~ Tudung punya Cerita...~

Salam... Hr ni hr yg special utk aku... dan aku rasa hr ni hr yg special gak utk kwn2 seangkatan dgn aku... Knpa aku kata hr ni hr special tuk aku? Nak tahu????? Hr ni aku jd agak naughty sikit sbbnye Qalbu(hati) aku rsa 2 prkara.Yg prtama,aku rsa yeh! yeh! Allah dah tunjukkn,kedua aku sedih gak knape leh qalbu kecilku mntertawakan org! Ish..ish... Ni lah sbbnya... Wanita Menutup Aurat VS Wanita Tidak menutup Aurat.Krn isu ni lah sketika dulu aku prnah 'brcakar miau' dgn simpolan Si Z ni...1 Thun yg lepas aku brkenalan dgn Si Z ni di sbuah pusat prubatan.Dia seorg DR. Bila aku slalu jumpa dia utk dptkn rawatan,akhirnya kami jdi akrab.Waktu tu aku tdk brtudung n agak moderan hahahahaha... dan die brtudung labuh. Aku sayangkn die sbgai kawan krn die seorg yg tak mmpunyai kwn yg ramai.Tau sbb ape? Dia sndiri yg bg tau aku,sbbnya dia tak disukai krn gaya dan cara dia brcakap.Tp aku OK jer dgn dia.Tau je lah aku ni,siapa2 pun leh jd kwn aku.Bila aku mula rapat dgn dia,dia mula hilang rasa hormat pd aku sbg patient n kwn.. Aku ditegur atau bahasa kasarnya aku di'sound' sekeras-kerasnya krn penampilan aku yg tk mngikut syariat.Aku blh trima teguran tu krn apa yg dia cakap mmg benar belaka.Tapi Cik Daud ada Qalbu,hahahaha,aku ada hati dan perasaan.Dia tegur aku slalu di dpn kwn2 aku yg lain,di tmpat2 yg trbuka,dan cara teguran dia mmg pedassss.Aku senyum aja bila dia mengecilkan hati aku.Dia selalu ckp "Ingat cantik ke pkai baju mcm org telanjang ni,menyampah aku tgok kau,dah mcm perempuan blkng jalan gelap je aku tgok ! Cuba kau tgok aku ni,aku dgr cakap suami aku.Tutup aurat.Ko tak kesian ker tgok suami kau malu kau brpakaian mcm ni ?" Kata Si Z tu.Aku cuma jawab,InsyaAllah.Padahal aku cuma tak brtudung da aku pakai jeans n t-shirt or blouse(Aku tahu mmg salah pun).Akhir skali hubungan kami trputus sbb dia brpindah.Jarang2 call n jumpa,lama2 hubungan kami jadi lemau. Kuasa Allah SWT,3,4 hari yg lepas aku berjalan brsama suami dan anak2 aku di danga bay, mata ku mcm nak terkeluar apabila aku tertoleh pada 1 hamba Allah ni.Mukanya msh aku cam lg.Masih cantik dan menawan sprti dulu.Tapi kenapa Qalbu ku berbisik " Ait !Lain pulak packaging dia!" *Betul ke aku eja packaging* Astarfirullah.... Si Z tu rupenya.Aku cepat2 menuju kearah dia dan menyapa dia.Dgn muka mcm ala2 org pakai botox ,senyum mcm tak senyum,berkerut mcm tak de kedut,dia sapa aku balik dgn sapaan ''Hai" Dia tak cam aku sbb bila kami brjumpa balik dgn izin Allah,aku telah berganjak setapak kedpn.Setapak je..Aku sudah brpakaian mngikut cara yg Allah perintahkan.Aku prkenalkan diri buat kali kedua.Mukanya berubah mnjadi cat merah yg along biasa simbah kt rumah yg org tak bayar hutang tuuu... Dia terus peluk aku dan kami mula bercerita panjang.Bla..bla..bla..bla.. Kesudahannya aku dpt tahu yg dia berubah mcm tu krn kecewa dgn suaminya yg brkahwin lg 1.Dia rasa apa kekurangannya dan dia rasa dia telah ikut semua apa yg suami perintahkan...Bgitulah kesudahannya kwn2... Pengajaran buat aku,jgn lakukan apa saja sekalipun krn org lain dan mngharap balasan dr org lain krn kita pasti akn kecewa jikalau apa yg kita harapkan tdk kesampaian,Berharaplah dan lakukan apa saja krn Allah, kerana PASTI,Allah tdk pernah mensia-siakan kita krn Allah tidak prnah meninggalkan kita.... So,kwn2,apa pendapat korang pasal isu Aurat ni ataupun apa iktibar yg korang dapat dr cerita aku ni..... Ermmmmm....

11 ulasan:

  1. hai,kwn2...komen pandangan korang pasal crita ni k... tq...

    BalasPadam
  2. percubaan yg baik syg.bnyak iktibar.pom pom pooo

    BalasPadam
  3. tq b...jgn marah eh b,syg ni suka share ngan kwn2.. tuk cari pngalaman n pngetahuan...

    BalasPadam
  4. btul tu.klau kita nk buat sesuatu,kenalah krn hati yg sudah trbuka.bukan krn nk puaskan hati org lain.Lagi 1,jagalah percakapan tu.tak perlulah kasar2.nanti sendiri yg malu! anyway,tq,banyak yg aku dapat bila baca artikel kau ni...

    BalasPadam
  5. sendiri mau ingatlah.jadi kawan mau jaga hati. kata kawan.elok2 nak buat pahala,dapat dosa pulak. pom pom pooo

    BalasPadam
  6. tu pun pengajaran utk kita semua.jgn jdi macam si Z tu ok!

    BalasPadam
  7. z....Z tu yg pastinye bkn akak,ha..hi..hu...

    BalasPadam
  8. confirm bukan akak dik.tp apa-apa pun jangan tak kawan dgn dia.nanti tak tau perkembangan dia. akak nak ikut perkembangan cerita kau ni.

    BalasPadam
  9. memang tak de insurans mulut.Janganlah ingat diri sudah perfect ka? Sudah malu sendiri sebb lidah yg celupar tu kan.hambik la.

    BalasPadam
  10. Tulah kak dalam hidup
    ni kalau nak buat ape ape kene niat tu betolkan dulu. Kene ikhlas. Kalau buat sbab org lain hermmmm membazir jela. Bazir segale galenyeeee
    huhuhuuu

    eh eh lupe nak bagi salam,
    hehhehe pija ni =)

    BalasPadam
  11. wah my dear pija..ingat manje mana tadi,tq for u support... betul tu,buat krn trpaksa mmg takkn leh tahan lama punya kan...

    BalasPadam